### Concept Note

## Loss & Damage Forum Launch: Connecting local to global 17 November 2022 at 15:15-16:15 (EGY | GMT+2) LLA Pavilion

#### Background

Alongside mitigation and adaptation, Loss and Damage (L&D) has emerged as the third pillar for tackling the climate crisis, but this pillar is beset by controversies and a lack of clarity on basic principles of operationalization and strategies for financing. In the likely scenario of warmer climate in the future, proactively averting losses and damages from human-induced climate change has become urgent, particularly for the world's most vulnerable communities.

#### Rationale

Against this backdrop, ICCCAD has developed The Loss and Damage Forum (LDF) which is a collaborative platform and virtual workspace where resources and tools are shared among a group of practitioners, researchers and decision makers across the world, with a prime focus of connecting local to global, to support and address climate change induced loss and damage.

With the hope of efficiently communicating the realities from the ground, LDF will be showcasing stories in different regions. Through this event, such lived experiences will be shared to proactively frame the discussions taking place over the course of the conference and generate both evidence and solutions.

#### **Objectives of the project launch event**

- To Launch the Loss and Damage Forum
- To communicate the impacts of Loss and Damage through visuals and storytelling
- To generate on the ground evidence
- To kick off global discussion around importance for coordinated approach to frame the discussions taking place over the course of the Conference



# **Program Schedule**

SI.	Time (GMT +2)	Duration	Agenda Item	Responsible
1.	15:15 – 15:20	5 mins	Welcome Remarks	<b>Prof. Saleemul Huq</b> Director, ICCCAD
2.	15:20 - 15:30	10 mins	Launch of Loss & Damage Forum (LDF)	Nusrat Naushin L&D Programme Coordinator, ICCCAD
3.	15:30 – 15:35	5 mins	LDC Program on losses and damages	Fahad Hossain Programme Coordinator, ICCCAD
4.	15:35 – 15:40	5 mins	Stories from Coastal Bangladesh	<b>S M Saify Iqbal</b> Programme Coordinator, ICCCAD
5.	15:40 – 15:45	5 mins	Stories from Africa on Loss & Damage	<b>Brenda Mwale</b> Youth Activist, Greengirls Foundation
6	15:45-15:50	5 mins	Stories from the Pacific	Dr. Christopher Bartlett Climate Change & Resilience Policy, Adaptation, Loss & Damage, Sustainable Finance, Vanuatu
7.	15:50 – 15:55	5 mins	Stories from Latin America	Adrian Martinez Director, La Ruta Del Clima
8.	15:55 – 16:10	15 mins	QnA Session	<b>Danielle Falzon</b> Assistant Professor, Rutgers University
9.	16:10 - 16:15	5 mins	Closing Remarks	